STEM Eğitimi Anketi

Scientix Projesi, Avrupa’da STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimini Scientix portalı aracılığıyla yaygınlaştırmayı amaçlayan bir projedir. STEM eğitiminin amacı, okullarda öğrencilerin sorgulama, araştırma, üretme ve buluş yapma becerilerini ve ilgilerini ortaya çıkarmaya yönelik öğrenci merkezli disiplinler arası eğitimi yaygınlaştırmaktır. Scientix Portalına http://scientix.eu adresinden ulaşılabilmektedir. Avrupa Okul Ağı - European Schoolnet tarafından yürütülen Scientix Projesinde Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürlüğümüz, 30 Avrupa ülkesi ile birlikte 2014 yılından itibaren Scientix Projesi Ulusal Destek Noktasıdır. Bakanlığımıza bağlı okullarda görev yapan tüm öğretmenlerimiz STEM eğitimiyle ilgili projelere ve materyallere ulaşmak için Scientix portalına üye olabilir.  

İlgi yazı ile Scientix Projesi kapsamında Avrupa ülkelerinde ortaöğretim kurumlarında çalışan (10 ila 19 yaş arası öğrencilerin bulunduğu ortaokullar, liseler ya da mesleki ve teknik liselerde) fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) öğretmenlerine yönelik öğretmenlerin öğretim yaptıkları sınıflarındaki STEM eğitimi uygulamaları hakkında bilgi toplamayı amaçlayan "STEM Eğitimi Uygulamaları Anketi"ne ülkemizinde dahil olduğu 38 Avrupa ülkesinden öğretmenler katılmıştır. Anket özellikle; öğretmenlerin STEM eğitiminde uyguladıkları pedagojik yaklaşımlarının, STEM eğitimininde kullandıkları materyal ve kaynak türlerinin, öğretim süreçlerinde kullandıkları bilişim teknolojilerinin (ICT) ve hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesini amaçlamıştır. 

Scientix Portalı http://scientix.eu/observatory/stem-education-practices-europe web sayfasında söz konusu anket uygulaması sonucu oluşturulan "STEM Education Practices in Europe: Main Findings and Recommendations - Avrupa´da STEM Eğitimi Uygulamaları: Ana Bulgular ve Öneriler" Araştırma Raporuna ulaşılabilmektedir.

11.01.2019 250

Kaynak: www.meb.gov.tr